6 maart 2025

Social media

Denk alleen maar aan de vlucht die social media heeft genomen. Dat is binnen enkele jaren op veel plekken een volwaardig onderdeel van de marketingstrategie geworden. Door slimme inzet van social kanalen kun je veel meer mensen bereiken dan je ooit voor mogelijk hield. Je kunt aan je merk bouwen, campagnes uitzetten en op een snelle en makkelijke manier je potentials (of dat nu klanten of studenten zijn) bereiken.

Laten zien wie we zijn

Bij Fontys gebruiken we voornamelijk Instagram en LinkedIn. Via Instagram laten we zien wie we zijn, en welke sfeer aankomende studenten kunnen verwachten. We laten studenten aan het woord en geven een kijkje in de gebouwen. Studenten die al bij ons studeren worden via Instagram enerzijds geïnformeerd (het is nu eenmaal een snelle manier om veel studenten te bereiken) en anderzijds is er entertainment en bouwen we aan een studenten-community. Een plek waar je erbij hoort, waar je je thuis voelt.

Op LinkedIn zijn we vooral partner voor professionals en het werkveld. We delen er kennis en laten zien welke rol we hebben in de maatschappij. Bij de lectoraten wordt veel onderzoek gedaan naar allerlei maatschappelijk relevante onderwerpen en dat laten we graag zien. Zo hebben we met LinkedIn niet als voornaamste doel werving, maar vooral de link met de maatschappij.

Zelf zit ik op werkgebied een beetje in een spagaat met betrekking tot TikTok, want het lijkt een onmisbaar kanaal te zijn om je, voornamelijk jonge, doelgroep te bereiken.

Duivels dilemma

Ondertussen duikt er bij Fontys hier en daar ook wel een TikTok-account op, maar er is ook veel huiver voor dit social kanaal uit China. Zelf zit ik op werkgebied een beetje in een spagaat met betrekking tot TikTok, want het lijkt een onmisbaar kanaal te zijn om je, voornamelijk jonge, doelgroep te bereiken. Jongeren gebruiken TikTok net als Google: ze zoeken er óók informatie over studies. Niet meedoen is (wellicht) de boot missen. Aan de andere kant is er het veiligheidsaspect. Niet voor niets mogen ambtenaren geen TikTok meer op hun werktelefoons installeren. En waar kies je dan voor? Het is een soort duivels dilemma, maar ook een stroom waar je eigenlijk niet meer tegenin kunt zwemmen.

Artificial Intelligence

Maar terwijl we daar nog niet helemaal uit zijn dient de volgende revolutionaire ontwikkeling in communicatieland zich alweer aan: Artificial Intelligence (AI). AI is een computersysteem dat menselijk gedrag en besluitvorming nabootst. Het gaat niet alleen om het gebruik van technologie om taken te automatiseren, het gaat om het gebruik van technologie om nieuwe manieren van interactie met klanten, of in ons geval: met studenten, te creëren.

In wezen stelt AI computers in staat te leren van gegevens in plaats van te worden geprogrammeerd met regels door mensen. Dit betekent dat naarmate je als bedrijf meer informatie verzamelt via je websites of social media je deze informatie kunt gebruiken om klanten betere ervaringen te bieden en tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor jezelf te creëren. Want je weet immers wat de klant wil.

ChatGPT

Zo gaat het hard met de inzet van ChatGPT in ons land. Kwam het pas afgelopen najaar bij het grote publiek aan, inmiddels hebben veel Nederlanders de chatbot al omarmd op werk of studie of willen ze het gaan gebruiken.

En toch, als het gaat om werk of studie kunnen chatbots ook van nut zijn.

Niet te stoppen

Ook dit is een ontwikkeling die we niet kunnen stoppen. En dan kun je je er maar beter in verdiepen. De mogelijkheden zien in plaats van de belemmeringen. Natuurlijk is er gevaar waardoor je niet meer weet of iets echt of nep is (zoals het gebruik van deep fake achtige technieken). En toch, als het gaat om werk of studie kunnen chatbots ook van nut zijn. Ze kunnen de klok rond werken en 24/7 ondersteuning bieden aan klanten en ervoor zorgen dat je bedrijf altijd bereikbaar is.

Blijft alert

Wat mijn werk betreft kan ik een chatbot snel research laten doen naar een onderwerp en bijvoorbeeld een raamwerk voor een artikel op laten zetten. Of helpen een campagne op te zetten op social media. Zolang je er maar alert op bent dat je de bot niet alles laat schrijven of ‘bedenken’ en alles 1 op 1 overneemt. Want de menselijke nuance is nog altijd onmisbaar.

Chatbots en ‘echte mensen’

Ook in het onderwijs gaat AI een belangrijke rol spelen. En dan niet per se op een manier dat de student eerder klaar is met zijn werk en niks leert, maar dat de chatbot juist kan helpen. In een bedrijf of op school kunnen chatbots eenvoudige maar tijdrovende klusjes makkelijk overnemen, terwijl de ‘echte mensen’ zich richten op de meer complexe taken. Chatbots handelen dan de routinematige vragen en taken af, terwijl de mens zich richt op activiteiten waar menselijke creativiteit, inzicht en besluitvaardigheid voor nodig is. Want een goeie brainstorm kun je nog niet aan bots overlaten. Al zal dat ook nog maar een kwestie van tijd zijn.

Tot slot moet ik nog iets bekennen: deze blog is deels tot stand gekomen met behulp van ChatGPT.

Linda Koster

Linda Koster

Communicatiemedewerker

Ook interessant