Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden. Ga je aan de slag binnen de sector Bètatechniek, wat kun je dan concreet verwachten?

In het kort:

  •  Een Dynamische en Uitdagende Baan: Werk in een snel evoluerend veld met uitstekende mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei.

  • Aantrekkelijk Salaris en Secundaire Arbeidsvoorwaarden: Profiteer van een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Onderwijs en Beroepspraktijk Combineren: Combineer je passie voor techniek met je rol als docent en blijf betrokken bij het werkveld.

  • Ruimte voor Ontwikkeling: Ontwikkel jezelf en je vakgebied verder met volop mogelijkheden voor innovatie en experimenten.

  • Flexibele Werkomstandigheden: Geniet van een aangename werksfeer en flexibele werkopties.

Dynamisch en innovatief

De sector Bètatechniek – hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs – is breed. De domeinen variëren van Engineering, Built Environment, Applied Sciences en ICT tot Creative Technologies en Maritime Operations. Toch is er zeker een gemene deler. Mensen met hart voor Bètatechniek zijn onderzoekend, nieuwsgierig en ondernemend. En precies die kwaliteiten kun je perfect kwijt in het hoger beroepsonderwijs. Laat het traditionele beeld van klassikaal onderwijs maar varen. Het huidige hbo staat voor actief, interactief en innovatief leren en ontwikkelen.

High tech expertise

Techniek is per definitie vernieuwend. Net zo vernieuwend is het onderwijs. Daar zorg je zelf voor, door up-to-date vakkennis over nieuwe technologieën de hogeschool binnen te halen. Daarnaast heb je volop experimenteerruimte om – samen met studenten, de ingenieurs van de toekomst – nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Heb je een zeer specifiek expertisegebied? Dan is het goed om te weten dat veel hogescholen een specifiek profiel kiezen binnen hun opleidingen. Neem het thema energie: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft een focus op elektrische energie, in Groningen ligt het accent op gas.

Hoe zit het met het salaris en de arbeidsvoorwaarden?

Binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke cao: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Met veel ervaring uit de praktijk – hij werkte 26 jaar bij de Koninklijke Luchtmacht – kwam Erik van der Lichte in het hbo terecht. ‘Veel van mijn collega’s zijn zij-instromer. Hun verhalen, die brok aan ervaring, daar leer ik ook zelf nog elke dag van. Ik zit nog steeds dicht op de praktijk. Het onderwijs binnen onze opleiding is zeer praktijkgericht. Daarnaast breng ik bedrijfsbezoeken en begeleid ik stages en afstudeeropdrachten. Ik ervaar een grote mate van vrijheid binnen mijn werk. En heb je goede ideeën, dan is hier de financiële ruimte om nieuwe dingen te ondernemen.

Erik van der Lichte

Docent en opleidingscoördinator Industrial Engineering & Management (Hogeschool Avans)

Met één been in de praktijk

De huidige maatschappij zit te springen om vakbekwame technici; het aantal afstudeerders in de Bètatechniek zou mogen verdubbelen. Er is dan ook veel behoefte aan goed opgeleid personeel, van docenten tot managers. Enerzijds fulltime, maar wil je graag met één been in de praktijk blijven staan dan ben je ook meer dan welkom! Het hbo biedt daar volop mogelijkheden voor. Zeker docent-onderzoekers en lectoren werken vaak deels in het hbo en zijn daarnaast actief in het bedrijfsleven.

Actuele thema’s en ontwikkelmogelijkheden

Veel hogescholen hebben eigen ‘centers of expertise’ in huis. Onderzoekscentra waarbinnen de hogeschool nauw samenwerkt met het bedrijfsleven en vaak ook de overheid, aan zeer actuele thema’s. Van windenergie en voedselproductie tot nieuwe manieren van bouwen. Van 3D-printen tot innovatieve technologieën binnen de zorg. Heb je ambities om jezelf én je vakgebied verder te ontwikkelen? Haak dan aan als docent-onderzoeker. Wil je graag promoveren, dan is daar ook veel ruimte voor binnen het hbo.

Collega's uit de sector vertellen

Ook prettig: een goede werksfeer

De werksfeer in het hbo is uitstekend; medewerkers ervaren veel werkplezier, collegialiteit, en flexibiliteit. Onderzoek toont aan dat de tevredenheid binnen het hbo hoger ligt dan gemiddeld in andere sectoren.

Wil jij de volgende stap zetten?

Geen dag als hbo-docent is hetzelfde. Je daagt studenten uit met jouw kennis en praktijkervaring, terwijl je zelf blijft groeien en ontwikkelen. Benieuwd naar hoe je hbo-docent kunt worden en wat deze rol jou te bieden heeft? Klik hier om meer te leren en ontdek de mogelijkheden!

Veelgestelde vragen