- 25 februari 2025
Hbo-docent zijn: wat kan ik verwachten?
Als hbo-docent begeleid je jonge mensen op hun weg naar het worden van echte beroepsprofessionals. Je deelt niet alleen jouw kennis en praktijkervaring, maar stimuleert studenten vooral om zelf kritisch na te denken, aan de slag te gaan en nieuwe inzichten te ontwikkelen.
Je bent niet alleen een coach voor je studenten, maar werkt ook samen met het beroepenveld. Bedrijven en organisaties uit de regio spelen een belangrijke rol in het hbo-onderwijs, waar actuele thema’s vaak worden aangepakt in multidisciplinaire project- of werkgroepen.
De start als docent
Je begint als startende docent, een spannende maar leerzame tijd waarin veel op je afkomt. Je leert niet alleen de fijne kneepjes van het lesgeven, maar ook de dynamiek van de hogeschool en alles wat daarbij hoort. Gelukkig laten hogescholen je niet aan je lot over: een ervaren collega fungeert vaak als buddy om je te begeleiden, \tot een deel vrij roosteren, zodat je meer tijd hebt voor het voorbereiden van je lessen of nakijken van toetsen.
In je eerste jaar leer je meteen de piekperiodes kennen. Want dat is kenmerkend voor een hbo-jaar: er zijn duidelijke piekmomenten door het studiejaar heen, met name rondom tentamenperiodes.
Specialist binnen het team
Als hbo-docent sta je er nooit alleen voor. Er zijn allerlei rollen op te pakken en te verdelen binnen het team, van studieloopbaanbegeleider en coördinator tot onderzoeker of ontwikkelaar van toetsen en curricula. Je hoeft niet alles te kunnen; je specialiseert je in wat bij je past en taken kunnen in de loop der tijd veranderen. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het onderwijs en zorg je ervoor dat alle werkzaamheden goed verdeeld zijn. Je bouwt samen aan de opleiding.
Blijven ontwikkelen
In het hbo krijg je volop kansen om jezelf verder te ontwikkelen, zowel didactisch als vakinhoudelijk. Deze kansen moet je wel zelf grijpen, want eigen initiatief is belangrijk. Je wordt aangemoedigd om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, zodat je relevant blijft voor je studenten én de organisatie. De ondersteuning hiervoor is uitstekend geregeld en vastgelegd in de cao-hbo.
Het is ook mogelijk dat je deels in de praktijk werkt en deels op een hogeschool (‘hybride docent’). Dit zorgt ervoor dat je altijd up-to-date blijft met de nieuwste trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Daarnaast is het belangrijk om actief te blijven in je eigen netwerk, bijvoorbeeld door zitting te nemen in een Beroepenveldcommissie, lezingen bij te wonen of congressen te bezoeken.
Aan de bak!
Hart voor werken met jonge mensen en voor lesgeven is kortom niet genoeg. Je gaat flink aan de bak als hbo-docent! Maar daar krijg je ook veel voor terug:
een baan vol afwisseling
een dynamische werkomgeving
de nodige flexibiliteit (je eigen tijd indelen, thuiswerken)
een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden
een fijne werksfeer
Wil je meer weten over wat er nodig is om docent te worden? Bekijk de praktische en inhoudelijke voorwaarden voor een succesvolle sollicitatie.
Lees ook: 10 redenen om hbo-docent te worden