
Hbo-docent zijn: wat kun je verwachten?
Als hbo-docent begeleid je jonge mensen op hun weg naar het worden van echte beroepsprofessionals. Je deelt niet alleen jouw kennis en praktijkervaring, maar stimuleert studenten vooral om zelf kritisch na te denken, aan de slag te gaan en nieuwe inzichten te ontwikkelen.
Je bent niet alleen een coach voor je studenten, maar werkt ook samen met het beroepenveld. Bedrijven en organisaties uit de regio spelen een belangrijke rol in het hbo-onderwijs, waar actuele thema’s vaak worden aangepakt in multidisciplinaire project- of werkgroepen.
Startende docent
Je begint als startende docent. In je eerste jaar komt er veel op je af. Niet alleen wat het lesgeven betreft; je maakt ook kennis met de wereld van de hogeschool en alles wat daarbij hoort. Gelukkig hebben alle hogescholen zo hun manieren om je als starter op weg te helpen. Van een buddy – een ervaren collega – tijdens je eerste jaar tot een deel vrij roosteren, zodat je meer tijd hebt voor het voorbereiden van je lessen of nakijken van toetsen. Tijdens je eerste jaar ontdek je ook de piekperiodes die typisch zijn voor een hbo-jaar, zoals de drukte rondom tentamens. Het is intensief, maar met de juiste ondersteuning kun je die uitdaging zeker aan.
Specialist binnen het team
Een hbo-docent staat nooit alleen maar voor de groep. Er zijn allerlei rollen op te pakken en te verdelen binnen het team: van studieloopbaanbegeleider, coördinator of onderzoeker tot ontwikkelaar van toetsen en curricula. Je hoeft niet alles te kunnen; je specialiseert je in wat bij je past en taken en rollen kunnen in de loop der tijd wisselen. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het onderwijs en zorg je ervoor dat alle werkzaamheden goed verdeeld zijn. Je bouwt samen aan de opleiding.
Je blijft jezelf ontwikkelen
In het hbo krijg je volop kansen om jezelf verder te professionaliseren, zowel didactisch als vakinhoudelijk. Deze kansen moet je wel zelf grijpen, want eigen initiatief is belangrijk. Je wordt aangemoedigd om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, zodat je relevant blijft voor je studenten én de organisatie. De ondersteuning hiervoor is uitstekend geregeld en vastgelegd in de cao-hbo. Het is ook mogelijk dat je deels in de praktijk werkt en deels op een hogeschool (‘hybride docent’). Dat maakt het nog makkelijker om bij te blijven in de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Daarnaast is het belangrijk om actief te blijven in je eigen netwerk, bijvoorbeeld door zitting te nemen in een Beroepenveldcommissie, lezingen bij te wonen of congressen te bezoeken.
Binnen onze hogeschool is er veel ruimte om je eigen loopbaan te regisseren. Ervaren wat bij je past, en dat ook uitbouwen. Samen met een collega vervul ik nu de functie van coördinator Studentenwelzijn, hogeschoolbreed – dat had ik jaren terug echt niet kunnen bedenken!
Sietske Rienks
Opleidingsdocent, coördinator en supervisor (CHE)
Aan de bak!
Een passie voor werken met jonge mensen en lesgeven is een mooi begin, maar als hbo-docent moet je dus echt aan de bak! Maar daar krijg je ook veel voor terug:
een baan vol afwisseling
een dynamische werkomgeving
de nodige flexibiliteit (je eigen tijd indelen, thuiswerken)
een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden
een fijne werksfeer