Verbinding voorbij grenzen
Het tweede semester is inmiddels in volle gang. Wat vliegt de tijd! Niet alleen wij als collega’s zeggen dat, maar ook mijn studenten. Ik coördineer de afstudeerspecialisatie International Communications voor vierdejaarsstudenten op de Hogeschool Utrecht, opleiding communicatie. In het eerste semester ontvingen we internationale studenten binnen ons programma. Ontzettend leuk en leerzaam. Het was boeiend om de onderwijsculturen te vergelijken.
Internationaal
In Frankrijk, bijvoorbeeld, brengen studenten bijna hun hele werkweek fysiek op school door. Daar maken ze ook hun huiswerk. Colleges zijn vaak nog traditionele hoorcolleges. Bij ons is dat anders: studenten hebben twee fysieke contactdagen en werken verder in hun eigen tijd aan opdrachten, soms samen, soms alleen. Veel studenten werken daarnaast om hun studie, kamer of levensonderhoud te bekostigen. In het tweede semester lopen de studenten hun afstudeerstage. We stimuleren hen om dit internationaal te doen, en ook dit jaar zijn er studenten op Bali, in Nieuw-Zeeland en dichter bij huis, in Utrecht. Ondanks de afstanden blijven we samenwerken in leerteams via Teams. Het vraagt wat flexibiliteit met tijdsverschillen, maar het is inspirerend om de uiteenlopende verhalen te horen over bedrijven en organisaties in verschillende landen.
Ondanks de afstanden blijven we samenwerken in leerteams via Teams. Het vraagt wat flexibiliteit met tijdsverschillen, maar het is inspirerend om de uiteenlopende verhalen te horen over bedrijven en organisaties in verschillende landen.
Trots op de EU
Wanneer ik het nieuws volg en de nieuwste decreten van een Amerikaanse president hoor, stemt dat me soms somber. Tegelijkertijd voel ik me steeds trotser om Europeaan te zijn. Wat we als Europese Unie hebben opgebouwd, zouden we meer moeten koesteren: vrijheid, gelijkheid, democratie. Laat anderen maar klagen over onze pogingen om de macht van Big Tech in te perken. Wij zetten ons in voor mensenrechten en de rechtsstaat. Via Erasmus en andere programma’s dragen we bij aan vrede, veiligheid en democratie op plekken waar dit niet vanzelfsprekend is. Dit zouden we meer moeten doen en nog meer moeten uitdragen, juist nu!

Samen naar de toekomst kijken
Dagelijks zie ik als docent in het hbo: als je met elkaar in gesprek gaat en écht luistert, kun je zoveel van elkaar leren. En dat geeft energie. Ik werk met generatie Z, jonge mensen die zich willen inzetten voor een duurzamere en betere wereld. Noem me naïef, maar er komt een tijd zonder Trump en Poetin. Hoe de wereld er dan uitziet, weet ik niet. Maar ik hoop dat wij als Europese Unie elkaar vasthouden, onze culturele waarden koesteren en blijven groeien – samen. Laat de wereld maar van ons leren.

Luc Van Dijk-Wijmenga
Communicatiedocent en coördinator Exchange, Erasmusprojecten en minor International Communication