- 24 februari 2025
Lector worden: wat moet je in huis hebben?
Als lector ben je de essentiële schakel die onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar verbindt. Je fungeert als bruggenbouwer en netwerker in een rol die zowel veeleisend als ongelooflijk belonend is. Om deze functie te vervullen, moet je aan specifieke vereisten voldoen.
Gepromoveerd en bewezen track record
Na je promotie sta je voor een cruciale beslissing: wil je je carrière verder ontwikkelen in de wetenschap, het bedrijfsleven of bij de overheid? Overweeg dan de uitdagende en impactvolle rol van lector bij een hogeschool. Als gepromoveerde specialist moet je aantonen dat je na je promotie een substantiële bijdrage hebt geleverd aan je vakgebied.
Hart voor praktijkgericht onderzoek
Bij een hogeschool komt jouw passie voor praktijkgericht onderzoek volledig tot zijn recht. Hier heb je de kans om direct maatschappelijke waarde te creëren en de resultaten van jouw onderzoek concreet toe te passen. Dit biedt een dynamisch alternatief voor de vaak abstracte en theoretische benadering in de academische wereld.
Autoriteit in je vakgebied
Je bent een erkende autoriteit in jouw vakgebied. Je hebt de nodige praktijkervaring op zak, je hebt publicaties op jouw naam staan, je bent kortom zichtbaar binnen het vakgebied.
Sterk netwerk
In de loop der jaren heb je een sterk netwerk opgebouwd dat je nu meebrengt naar de hogeschool. Dit netwerk omvat nationale en internationale contacten, evenals relaties met bedrijven en instellingen die relevant zijn voor jouw onderzoeksgebied. Als lector onderhoud je waardevolle connecties met collega-lectoren en andere professionals die jouw onderzoeksdomein overlappen.
‘De cross-overs binnen het hbo vind ik erg leuk. Zo werk ik samen met een lector die gespecialiseerd is in businessmodellen. Wij kunnen zelf veel innovaties binnen ons vakgebied bedenken, maar het moet ook te realiseren zijn in de markt. Daar denken specialisten op het gebied van bijvoorbeeld businessmodellen of marketing over mee. Juist dit soort uitwisselingen maken het werken binnen de hogeschool voor mij heel speciaal.’
Cindy Veenhof, lector Innovatie van Beweegzorg (Hogeschool Utrecht)
Leiderschap en organisatievermogen
Leiderschap is cruciaal in de rol van lector. Je bent in staat om een kenniskring op te bouwen, uit te bouwen én leiding te geven. Je laat je niet uit het veld slaan door de nodige bureaucratie of tegenstrijdige belangen. Subsidieaanvragen regelen, veel organiseren; het is een vanzelfsprekend onderdeel van je takenpakket.
Kennisdeling en zichtbaarheid
Je houdt de laatste trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied bij. Je deelt nieuwe kennis en inzichten met enthousiasme, zowel binnen als buiten de hogeschool. Je vindt het geen probleem om daarvoor regelmatig de boer op te gaan.
Multidisciplinair werken
Je bent in staat en vindt het leuk om multidisciplinair samen te werken. Onderzoeksopdrachten vragen per definitie vaak een brede blik. In jouw kenniskring zitten dan ook docent-onderzoekers vanuit diverse opleidingen. Vaak heeft het onderzoek ook een sterke verbinding met andere activiteiten van de hogeschool.
Ben jij klaar om de volgende stap te zetten in je carrière en een bepalende rol te spelen in het verbinden van onderzoek, onderwijs en praktijk? Dan is de functie van lector aan een hogeschool de uitdaging die je zoekt.