- 24 februari 2025
Lector zijn: wat kan ik verwachten?
Als lector aan een hogeschool ben je de spil in de dynamische driehoek van onderzoek, onderwijs en praktijk. Je werkt samen met een eigen kenniskring om praktijkgericht onderzoek te verrichten, nieuwe kennis te ontwikkelen, en zowel het onderwijs als de beroepspraktijk te verbeteren. Hier lees je wat je kunt verwachten van deze veelzijdige rol en waarom het een uitstekende volgende stap in je carrière kan zijn.
Jouw rol als lector
Als lector, in de meeste gevallen een gepromoveerd onderzoeker, ben je specialist in een bepaald vakgebied én heb je je sporen verdiend in de beroepspraktijk. Vanuit jouw kennis en ervaring geef je leiding aan een onderzoeksgroep, ook wel een lectoraat of kenniskring genoemd. Samen met docent-onderzoekers en vaak externe deskundigen werk je aan relevante onderzoeksvragen uit de beroepspraktijk. Je voert evidence-based, praktijkgericht onderzoek uit dat zowel de onderwijspraktijk als de beroepspraktijk ten goede komt.
Vernieuw je vakgebied
Als lector krijg je de kans om een substantiële impact te maken op je vakgebied. Je onderzoekt en ontwikkelt nieuwe inzichten, publiceert hierover, en vertaalt deze kennis naar zowel onderwijsprogramma’s als praktische toepassingen. Je fungeert als bruggenbouwer, waarbij je jouw kennis en ervaring benut om vernieuwende oplossingen en toepassingen te realiseren.
‘Ik kan op de hogeschool heel erg ondernemend zijn en m’n eigen richting bepalen. Je moet er wel van houden om nieuwe dingen aan te pakken; je gaat niet de gebaande paden op. Om uit onderzoek bruikbare, praktische kennis te halen is soms heel wat denkwerk nodig. Ik vind dat zeer uitdagend.’
Anneloes van Staa
Lector Transities in Zorg (Hogeschool van Rotterdam)
Wat doet een lector?
In je rol als lector omvat je takenpakket onder andere:
Initiëren en coördineren van praktijkgericht onderzoek naar concrete vragen uit de praktijk.
Samenstellen en aansturen van een onderzoeksteam.
Werven van subsidies, partners en opdrachtgevers uit de praktijk.
Onderhouden en uitbreiden van je professionele netwerk.
Presenteren en publiceren van onderzoeksresultaten.
Vertalen van onderzoeksresultaten naar onderwijsprogramma’s en praktische toepassingen.
Lesgeven en begeleiden van docenten.
Associate lector
In sommige kenniskringen ondersteunt een associate lector, vaak iemand die gepromoveerd is of in het proces van promoveren, de lector. Deze rol biedt een waardevolle stap in je carrière op weg naar de functie van lector.
Voordelen van werken op een hogeschool
Werken op een hogeschool biedt diverse voordelen:
Sterke praktijkverbondenheid: Je draagt direct bij aan het oplossen van praktische en maatschappelijke vraagstukken.
Ruimte voor eigen initiatief: Je hebt veel ruimte om je eigen onderzoekspad te bepalen.
Teamgericht werken: Je werkt veel in teamverband, ideaal als je je huidige werk te solistisch vindt.
Gevarieerde taken: Van onderzoek en onderwijsontwikkeling tot begeleiding van scripties.
Uitstekende arbeidsvoorwaarden: De cao-hbo biedt aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
Flexibiliteit: De meeste lectoren hebben een parttime aanstelling, wat een goede balans tussen werk en privé mogelijk maakt.
‘Wat ik zo leuk vind aan mijn vak, is dat je steeds weer helemaal in een nieuw onderwerp duikt, ‘alles’ mag vragen wat je wilt en zinnige antwoorden zoekt. Daarnaast houd ik van de afwisseling: als lector haal je bijvoorbeeld ook onderzoeksopdrachten binnen, en je begeleidt promovendi.’
Tamara van Schilt
associate lector Toetsen en Beoordelen (HAN)
Als lector kun je een grote impact maken op je vakgebied en genieten van een uitdagende en veelzijdige rol. Klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Dan is het lectoraat misschien wel jouw nieuwe uitdaging.